Orientace v džungli plošných výměr nemovitostí

Setkáváte se s pojmy plocha podlahová, obytná, užitná, užitková a plocha celková? Mezi prodávajícím a kupujícím může snadno dojít k nedorozumění.

Podlahovou plochu bytu v jednotce tvoří půdorysná plocha všech místností bytu včetně půdorysné plochy všech svislých nosných i nenosných konstrukcí uvnitř bytu, jako jsou stěny, sloupy, pilíře, komíny a obdobné svislé konstrukce. Půdorysná plocha je vymezena vnitřním lícem svislých konstrukcí ohraničujících byt včetně jejich povrchových úprav. Započítává se také podlahová plocha zakrytá zabudovanými předměty, jako jsou zejména skříně ve zdech v bytě, vany a jiné zařizovací předměty ve vnitřní ploše bytu. (Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.)

Půdorys bytu. Kupující získá přesnou představu o dispozici a plochách jednotlivých místností.

Dříve než si řekneme, jak předejít nejasnostem ohledně výměry, se podívejte na další druhy ploch:

Obytná plocha je podlahová plocha obytných místností, kdy za obytnou místnost se považuje přímo osvětlená a přímo větratelná místnost o podlahové ploše alespoň 8 m2, kterou lze přímo nebo dostatečně nepřímo vytápět a je určena k celoročnímu bydlení. Do obytné plochy se tedy nepočítá koupelna, WC, sklep, balkon, schodiště, chodba, terasa a úklidové místnosti. (Volně podle ČSÚ.)

Užitná plocha budovy se měří uvnitř vnějších stěn, ale nezahrnuje:
  • konstrukční plochy (např. plochy komponent, které vytyčují hranice stavby, podpěry, sloupy, sloupky, šachty, komíny),
  • funkční plochy pro pomocné využití (např. plochy, kde jsou umístěna zařízení topení a klimatizace nebo energetické generátory),
  • průchozí prostory (např. schodišťové šachty, výtahy, eskalátory).

Součástí celkové užitné plochy obytné budovy jsou plochy používané jako kuchyně, obývací pokoje, ložnice a místnosti s příslušenstvím, sklepy a společné prostory používané majiteli bytových jednotek. (Nařízení komise (ES) č.1503/2006)

Užitkovou plochou bytu se rozumí součet ploch všech jeho místností včetně místností vedlejších užívaných výhradně nájemcem bytu, bez ploch domovního vybavení včetně sklepů. (dle již neplatné Vyhlášky MF č. 85/1997 Sb.) 

Jak předejít riziku z nedorozumění mezi prodávajícím a kupujícím?

Nejlépe uděláte, když se seznámíte s tzv. prohlášením vlastníka, ve kterým je pro bytové domy uveden soupis místností ve všech bytových i nebytových jednotkách i s jejich výměrami.

V případě rodinných domů nebo bytů, kdy v nabídce není zobrazen půdorys, doporučuji vám si nemovitost projít s laserovým dálkoměrem. Předejdete nejasnostem v tom, jak výměry počítá prodávající, jak je chápete vy jako kupující, případně jak to mysleli v realitní kanceláři. 

Pokud prodáváte nemovitost se mnou, nechám vaši nemovitost změřit. Ve většině případů nechám zhotovit i půdorys s uvedením výměr všech místností. Pokud není půdorys připojen, uvádím ověřené výměry jednotlivých místností v inzerátu.

Laserový dálkoměr měří délky s mimořádnou přesností. Automaticky vypočítá plochu v m2 nebo objem v m3.

Při prodeji nemovitosti se na mě s důvěrou obraťte. Budu-li vás zastupovat, omezíte riziko námitek ze strany kupujícího po prodeji nemovitosti.

Váš realitní specialista Martin Pleskač RE/MAX Alfa

E: martin.pleskac@re-max.cz

T: 734 862 973

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.