Exkluzivita aneb co vás čeká, když pověříte prodejem nemovitosti více realitních kanceláří

V současnosti je prodej nemovitosti přes několik realitních kanceláří vidět mnohem méně, než tomu bylo v minulosti. Podívejme se blíže na důvody, proč tomu tak je.

Víc realitních kanceláří prý přivede víc zájemců

Na první pohled se může zdát, že každá kancelář přivede svůj okruh zájemců. Kdyby tomu tak bylo, 2 kanceláře by přivedly 2x více zájemců, 3 kanceláře by přivedly 3x více zájemců atd. V době internetové inzerce však většina reakcí od zájemců přichází přes inzeráty na realitních serverech.

Dejme tomu, že prodávající zadá prodej ve 4 kancelářích. Když se během prvního měsíce ozvou 3 zájemci o prohlídku, prodávající si může být jistý, že všichni 3 zájemci viděli všechny 4 inzeráty na internetu. Zájemci jsou stále jenom 3. Víc kanceláří nemůže zajistit víc zájemců.

Co je to vlastně za nemovitost

Jak bylo řečeno, zájemce o nemovitost vidí celkem 4 inzeráty. Každý inzerát bude mít odlišný text. V jednom bude uvedeno 1. podlaží (tj. přízemí), ve druhém bude uvedeno 1. patro. V prvním inzerátu bude uvedena výměra včetně sklepa, ve druhém bude výměra bez něj. Úplným vrcholem překotné nabídky budou až 4 různé ceny. Zájemce získá dojem, že nemovitost nabízí kde kdo, což velice sníží atraktivitu vaši nemovitosti.

Pro koho ty kanceláře vlastně pracují

Když se objeví zájemce, rozhodne se zjistit o nemovitosti více. Zavolá do jedné z angažovaných kanceláří. Kdyby tato kancelář měla výhradní zastupování (exkluzivitu), bude vědět, že pracuje pro prodávajícího a že musí udržet cenu. V tomto případě ale ví, že musí vyhovět zájemci, jinak tento zájemce zavolá do konkurenční kanceláře a zkusí se na snížení ceny domluvit s nimi. Oslovená kancelář bude nucena manévrovat tak, aby kupní cena šla spíše dolů. Prodávající si tedy sám zařídil, aby kanceláře pracovaly pro kupující stranu.

Kvalita práce

Zájem o nemovitost je mimo jiné závislý na kvalitě práce realitní kanceláře. Jde o to, jestli kancelář analyzuje trh, kolik peněz a času vloží do profesionální fotografie, videa, inzerce a jestli aktivně vyhledává kupující například propagací na sociálních sítích.

V případě, že stejnou nemovitost inzeruje více kanceláří, bude kvalita práce sotva průměrná. Je to pochopitelné. Kdyby firma zaměstnala 4 zaměstnance na jednu práci s tím, že zaplaceno dostane jen jeden z nich, jak by se asi tito zaměstnanci snažili? Která z vybraných kanceláří bude ochotna do prodeje investovat svůj čas a peníze, když nemovitost nakonec prodá její konkurent, který tyto náklady nemá.

Co je to za makléře

Makléři, kteří pracují na téže zakázce s několika dalšími, dobře ví, že ze zakázky skoro jistě nic nebude. Proč to tedy vůbec dělají? Jejich jedinou šancí je, že přijmou větší množství takových zakázek, věnují každé z nich minimum času a minimum vlastních prostředků. Přitom doufají v náhodu. Téměř jistě se nedostaví žádný výsledek a prodávající bude zklamán.

Jak je to správně

Naštěstí máte dvě dobré možnosti, jak prodávat nemovitost úspěšně k vaší plné spokojenosti.

První možnost: Pokud máte opravdu dost času, rozumíte realitnímu trhu, víte jak nastavit správnou prodejní cenu, umíte fotografovat, rozumíte postprodukci, chce se vám zadávat inzerát na 10 realitních serverů, máte prověřeného advokáta a považujete se za vynikajícího vyjednavače, pak zvládnete prodej nemovitosti sami v rozumném čase a za nejlepší cenu.

Druhá možnost: Můžete angažovat makléře. Vyberte si však jen jednoho. Toho nejlepšího. Dejte mu výhradní zastupovaní vašich zájmů a chtějte po něm, aby se zakázce řádně věnoval. A když bude vaše volba správná, budete velmi spokojeni, neboť prodáte v rozumném čase a za nejlepší cenu.

Uvažujete o prodeji nemovitosti? S důvěrou se na mě obraťte.

Váš realitní specialista Martin Pleskač RE/MAX Alfa

E: martin.pleskac@re-max.cz

T: 734 862 973

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.