Daň z nemovitých věcí. Termín splatnosti 31. května

Splatnost daně z nemovitých věcí

Splatnost daně s řídí ustanovením § 15 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů.

Nepřesáhne-li roční daň z nemovitých věcí částku 5000 Kč, je splatná najednou, a to nejpozději do 31. května zdaňovacího období. Ke stejnému datu lze daň z nemovitých věcí zaplatit najednou i při vyšší částce.

U poplatníků daně provozujících zemědělskou výrobu a chov ryb je daň splatná ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. srpna a do 30. listopadu zdaňovacího období.

U ostatních poplatníků daně je daň splatná ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. května a do 30. listopadu zdaňovacího období.

Pokud nechcete každý rok myslet na termín placení daně z nemovitostí, můžete placení zautomatizovat.

Platba přes SIPO

Daň z nemovitostí můžete platit prostřednictvím SIPO. V takovém případě musíte svému Finančnímu úřadu odevzdat oznámení o placení daně z nemovitostí prostřednictvím SIPO spolu se spojovacím číslem SIPO. Více informací najdete na webu Finanční správy. Výhodou je, že pokud si nastavíte dostatečný limit, už se nebude muset o nic starat. Vaše daňová povinnost bude i při změně její výše uhrazena automaticky.

Trvalé platby a individuální platby

Další možností je zadat trvalý příkaz u své banky se splatností každý rok ke konci května. Můžete také zadávat individuální platby. Tyto možnosti nejsou tak komfortní. Pokud koupíte nebo prodáte nemovitost, budete si muset v následujícím roce pohlídat a provést změnu částky placené daně.

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.