Bezpečná prohlídka

Projděte si naše zásady bezpečné prohlídky nemovitosti v době koronaviru.

Tyto zásady můžete využít i v případě, že nemovitost prodáváte sami nebo chcete pronajmout sami a přejete si minimalizovat nebezpečí vyplývající z výskytu koronaviru.

Zamezení zbytečným prohlídkám

Aby se zamezilo zbytečným prohlídkám, doporučuje se mít již v inzerátu zveřejněn půdorys nemovitosti, ze kterého je zřejmé rozložení místností. V zájmu maximální ochrany zdraví všech zúčastněných je ideální virtuální prohlídka.

Virtuální prohlídka má 3 důležité funkce

  • Vaše rodina je maximálně chráněna před zbytečnými prohlídkami a nadměrným rizikem koronaviru.
  • Prodáte rychleji. Zájemce, který prošel virtuální prohlídkou a potvrdí zájem, je vážným zájemcem.
  • Dosáhnete vyšší ceny. Virtuální prohlídce předchází tzv. foto-staging (Jde o změny v rozmístění předmětů, sladění barev, nastavení osvětlení a zejména odstranění rušivých věcí. Tím u zájemců zaručeně vyvoláte představu, že by v nemovitosti mohli bydlet).

Prohlídky pouze s rouškou

Je třeba dodržovat nařízení vlády a prohlídky umožňovat pouze s rouškou.

Prohlídky pouze v rukavicích

Další podmínkou jsou rukavice. Nezáleží na tom, zda se jedná o rukavice jednorázové určené pro zdravotníky nebo třeba pracovní.

Bezkontaktní prohlídky

Je třeba usilovat o to, aby vzdálenost všech zúčastněných byla min. 2 metry. My nyní na schůzkách nepředáváme žádné materiály k nemovitosti v tištěné podobě. Veškeré informace zasíláme emailem. Nepodáme ruku, což všem zúčastněným předem vysvětlíme.

Komunikujeme důsledně se zájemci tak, aby na prohlídku přišli jen ti, kdo o případné koupi rozhodují, nikoli například jejich nezletilé děti. Už v prvním telefonátu poznáme takzvané nemovitostní turisty, tj. zájemce, kteří si z prohlídek rádi dělají rodinný výlet.

Optimální délka prohlídky

Komunikaci se zájemci a jejich dotazy je třeba zodpovědět mimo nemovitost prodávajících telefonicky nebo emailem před či po skončení prohlídky.

Intervaly mezi prohlídkami

Je třeba vytvářet delší intervaly mezi jednotlivými prohlídkami. Tím se vyloučí kontakt lidí, kteří se potkat nemusí. Usnadní se dodržení minimální vzdálenosti.

Antibakteriální gely

Je třeba požádat zájemce, aby si na prohlídku vzali antibakteriální gel pro případ, že dojde k fyzickému kontaktu. Gel máme s sebou a můžeme vám jej v případě nouze nabídnout.

Zdravotní stav

Zjišťujeme předem, zda se zájemci cítí zdraví a zda nejsou v karanténě. Tuto informaci si necháme potvrdit. Upozorňujeme na nařízení vlády a na pokuty, které hrozí za porušení karantény.

Následná jednání

Nabízíme uzavírání smluv (ověřování podpisů) bez přítomnosti protistrany.

Pokud v nemovitosti nebydlíte

Snadno se domyslíte, že kontakt se zájemci lze 100% delegovat někomu jinému a provést již zmíněné ověřování podpisů v jinou chvíli a na jiném místě, než protistrana. Setkáte se tak jen s jedním člověkem za celou dobu prodeje.

Dotazy

Chcete vědět víc o správném fotografování, přípravě půdorysu a zejména o virtuální prohlídce? Lze uzavřít kupní smlouvu jen na základě virtuální prohlídky při úplném vyloučení prohlídky osobní? Máte jiný dotaz? Neváhejte se na mě obrátit. Za zeptání nic nedáte.

Jmenuji se Martin Pleskač a působím jako realitní specialista v oceňované realitní kanceláři RE/MAX Alfa

Služby poskytuji převážně v Praze a Středočeském kraji. Jste-li připraveni, jsem připraven i já hájit vaše zájmy, abyste dosáhli svého cíle v oblasti nemovitostí.

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.