Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí
podejte do 31. ledna 2024

 



HTML Box Example

 

Kdo je povinen podat daňové přiznání

Daňové přiznání je povinen podat každý, kdo v předcházejícím roce nabyl do svého vlastnictví nemovitost. Daňové přiznání se podává dopředu na zdaňovací období roku 2024, a to podle stavu k 1. lednu 2024.

Pokud jste uzavřeli kupní smlouvu a podali návrh na vklad vlastnického práva na Katastrální úřad v minulém roce, ale Katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva ve váš prospěch až v letošním roce, jste rovněž povinni podat daňové přiznání, protože vlastníkem se stáváte zpětně ke dni podání návrhu na vklad vlastnického práva na Katastrální úřad.

 

 

V dalších letech již daňové přiznání nepodáváte, jedině že by došlo k novým skutečnostem týkajícím se nemovitostí. Jde například o kolaudaci stavby, dobudování přístavby k rodinnému domu nebo změnu výměry pozemku.

Termín podání daňového přiznání

Podle ustanovení § 13a odst. 1 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí je poplatník povinen podat daňové přiznání u příslušného správce daně z nemovitých věcí do 31. ledna zdaňovacího období.

Jak přiznání připravit a odeslat

1. Elektronicky přes portál finanční správy

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí doporučujeme vyplnit elektronicky na internetových stránkách www.mojedane.cz.

Klikněte postupně na Elektronická podání pro Finanční správu > Elektronické formuláře > Daň z nemovitých věcí > Vyplnit z průvodce. Průvodce vás provede vyplněním daňového přiznání krok za krokem za použití návodných otázek.

Máte-li více zkušeností, můžte využít elektronický formulář daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Postup je následující: Elektronická podání pro Finanční správu > Elektronické formuláře > Daň z nemovitých věcí > Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí – od roku 2024.

Od roku 2024 je portál Mojedane.cz propojen s katastrem nemovitostí, můžete si zde jednoduše načíst svou nemovitost z katastru přímo do daňového přiznání. Systém za vás navíc daně spočítá, takže stačí jen zkontrolovat údaje a odeslat. Návod k podání finančnímu úřadu online si stáhněte zde.

2. Odeslat datovou schránkou

Máte-li datovou schránku, můžete daňové přiznání poslat datovou zprávou. V elektronické podobě je ve formátu PDF k dispozici ke stažení na internetových stránkách Finanční správy v nabídce Daňové tiskopisy. V tiskopisech najdete i pokyny pro vyplnění.

3. Vyplnit ručně, odeslat poštou či doručit osobně

Pokud dáváte přednost vyplnění daňového přiznání ručně, můžete si stáhnout formulář na stránkách finanční správy Daňové tiskopisy. Vyplněné daňové přiznání odešlete poštou na místně příslušný finanční úřad nebo doručíte osobně. Tiskopis daňového přiznání lze rovněž získat na všech finančních úřadech.

Místní příslušnost finančního úřadu

Místně příslušný finanční úřad je určen podle adresy nemovitosti, nikoli vašeho trvalého bydliště. Máte-li trvalé bydliště např. v Praze a koupili jste nemovitost v Plzni, daňové přiznání pošlete na místně příslušný finanční úřad do Plzně.

Výhody elektronického přiznání

Elektronická příprava a odeslání má oproti ruční přípravě a odeslání poštou několik výhod. Při elektronickém odeslání můžete snadno opravovat chyby a aplikace vás na ty zásadní upozorní. Nemusíte potom řešit s finančním úřadem následné opravy. Nemusíte chodit na poštu a platit poštovné. Odeslání na všechny adresy úřadů státní správy je zdarma.

Splatnost daně z nemovitých věcí

Splatnost daně se řídí ustanovením § 15 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí.

Daň z nemovitých věcí je splatná:

  • u poplatníků daně provozujících zemědělskou výrobu a chov ryb ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. srpna a do 30. listopadu zdaňovacího období,
  • u ostatních poplatníků daně ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. května a do 30. listopadu zdaňovacího období.

Nepřesáhne-li roční daň z nemovitých věcí částku 5000 Kč, je splatná najednou, a to nejpozději do 31. května zdaňovacího období. Ke stejnému datu lze daň z nemovitých věcí zaplatit najednou i při vyšší částce.

 

Váš realitní specialista Martin Pleskač, RE/MAX Alfa

Potřebujete odborný odhad ceny nemovitosti? Podívejte se na vzorový příklad odhadu.
Zeptejte se na cokoli ohledně nemovitostí zde nebo zavolejte.

E: martin.pleskac@re-max.cz
T: 734 862 973

Co o mých službách klienti napsali na Googlu
Co o mých službách klienti napsali na Firmy.cz

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.

Ceny nemovitostí k bydlení
v 2. čtvrtletí roku 2023
Mírný pokles cen rodinných domů a bytů. Zájem o pozemky trvá.

Oproti předchozímu čtvrtletí poklesly ceny bytů o 2,1%. U rodinných domů byl zaznamenán mírný pokles o 0,6%. Ceny pozemků naopak vzrostly v průměru o 2,0%.