Ceny rezidenčních nemovitostí v 2. čtvrtletí 2020

Zatímco některé obory jako je pohostinství nebo letecká doprava zažívají propad, prodejní ceny realit šplhají výše.

Za poslední čtvrtletí vzrostly ceny bytů o 2,5%. U rodinných domů je zaznamenán růst o 1,9%. Nejvíce se však zvýšily ceny pozemků, jejichž ceny se poskočily o 2,9%.

Pokud jde o růst za poslední rok, byty zdražily o 10,9%, rodinné domy o 8,9% a pozemky o 10,3%.

Uvedená data o vývoji cen čtvrtletně zveřejnuje Hypotéční banka, která monitoruje změny cen bytů, rodinných domů a pozemků prostřednictvím svého HB indexu. HB index je mimořádně cenný v tom, že je založen na tržních cenách. Hypotéční banka svůj index publikuje od roku 2010 pro každý ze zmíněných typů nemovitostí zvlášť.

Aktuální trendy na trhu nemovitostí

Zájem o pozemky trvale převyšuje jejich nabídku. Důvodem je stále obtížnější a nákladnější výstavba dopravní a technické infrastruktury v nových lokalitách.

Nadále sílí poptávka po nemovitostech ve Středočeském kraji, který je vítanou náhradou za bydlení v Praze.

Omezený cestovní ruch vedl ke zvýšenému zájmu o rekreační nemovitosti. Poptávce o chaty a chalupy nahrává i nižší pořizovací cena ve srovnání nemovitostmi určenými k bydlení. Každá nová nabídka rekreační nemovitosti, kterou je možné přizpůsobit trvalému bydlení vyvolá intenzivní zájem kujících bez ohledu na stav nemovitosti.

Řešíte prodej nebo odhad nemovitosti? Zeptejte se na cokoli zde nebo zavolejte.

Váš realitní specialista Martin Pleskač RE/MAX Alfa

E: martin.pleskac@re-max.cz

T: 734 862 973

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.