Ceny nemovitostí k bydlení
v 1. čtvrtletí 2021

Vývoj cen nemovitostí

Oproti poslenímu čtvrtletí roku 2020 vzrostly v 1. čtvrtletí roku 2021 ceny bytů o 3,8%. U rodinných domů byl zaznamenán růst o 3,2%.  Ceny pozemků stouply v průměru o 5,2%.

Pokud jde o meziroční změnu, byty zdražily v průměru o 13,4% a rodinné domy o 10,4%. Největší meziroční růst je vidět opět u pozemků, kde byla zaznamenána změna o 15,8%.

Uvedená data o vývoji cen rezidenčního bydlení čtvrtletně zveřejnuje Hypotéční banka, a.s., která sleduje změny cen bytů, rodinných domů a pozemků prostřednictvím svého HB Indexu.

 

Trh nemovitostí

Poptávku po nemovitostech přiživuje nabídka levných hypoték. Stále více nemovitostí se prodává v aukcích, kdy majitel svoji nemovitost prodá tomu, kdo přijde s nejlepší nabídkou.

V této situaci může být riskantní přeplácet panelové byty takzvaně „na investici“, pokud jsou na okrajích velkých měst. O koupi nemovitosti ve vynikající lokalitě však bude vždy velký zájem. Proto se koupě dobře situované nemovitosti vyplatí i při současných cenách.

Samostatnou kapitolou jsou pozemky. Malá nabídka hezkých pozemků, obtížné otevírání rozvojových lokalit, stále nákladnější výstavba inženýrských sítí a DPH 21 % navyšují cenu pro zájemce. První čtvrtletí roku 2021, kdy ceny pozemků vzrostly v průměru o 5,2 % za tři měsíce, je toho důkazem.

 

Řešíte prodej nebo odhad nemovitosti? Zeptejte se na cokoli zde nebo zavolejte.

E: martin.pleskac@re-max.cz

T: 734 862 973

Váš realitní specialista Martin Pleskač RE/MAX Alfa

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.