Ceny nemovitostí k bydlení
v 2. čtvrtletí 2021

Vývoj cen nemovitostí

Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostly ceny bytů o 3,8%. U rodinných domů byl zaznamenán růst o 4,2%.  Ceny pozemků stouply v průměru o 5,5%.

Pokud jde o meziroční změnu, byty zdražily v průměru o 14,8% a rodinné domy o 12,9%. Největší meziroční růst je vidět opět u pozemků, kde byla zaznamenána změna o 18,7%.

Uvedená data o vývoji cen rezidenčního bydlení čtvrtletně zveřejnuje Hypotéční banka, a.s., která sleduje změny cen bytů, rodinných domů a pozemků prostřednictvím svého HB Indexu.

 

Trh nemovitostí

Všichni si lámou hlavu otázkou, kdy růst cen nemovitostí skončí. Upřímná odpověď je, že nikdo neví. Jisté je však to, že pokud se nezmírní příliv levných peněz skrze hypotéky a udrží se prosperita většiny domácností, tlak na růst cen nemovitostí k bydlení bude trvat.

I kdyby jednoho dne došlo k tolik diskutovanému urychlení v povolování staveb, problém se jen zmírní, ale vyřešen nebude. Výstavba má v porovnání s průmyslovou výrobou delší průběžnou dobu i setrvačnost. Tím pádem developeři nemohou dostatečně rychle reagovat na mohutné změny v poptávce.

Nemovitosti jsou žádané také proto, že investici do nemovitosti je snadnější porozumět ve srovnání s akciovým trhem, investicí do umění, poštovních známek, vína, veteránů a podobně.

Nyní žijeme v době, kdy se vlastně čeká na poruchu kolotoče. Příliv levných peněz začal už v roce 2013 a od té doby se jen mění jeho formy. Jakmile dojde k poruše, například v důsledku růstu úrokových sazeb, pak ti, kteří koupili na příliš vysoký dluh, budou nuceni prodat. Obrat v objemu nabízených nemovitostí přinese pokles cen.

Řešíte prodej nebo odhad nemovitosti? Zeptejte se na cokoli zde nebo zavolejte.

E: martin.pleskac@re-max.cz

T: 734 862 973

Váš realitní specialista Martin Pleskač, RE/MAX Alfa

Co o mých službách napsali klienti na Googlu

 

.

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.