Ceny nemovitostí k bydlení
ve 3. čtvrtletí roku 2021

Vývoj cen rezidenčních nemovitostí

Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostly ceny bytů o 5,0%. U rodinných domů byl zaznamenán růst o 4,8%.  Ceny pozemků stouply v průměru o 5,1%.

Pokud jde o meziroční změnu, byty zdražily v průměru o 16,4% a rodinné domy o 15,9%. Největší meziroční růst je vidět opět u pozemků, kde byla zaznamenána změna o 20,3%.

Uvedená data o vývoji cen rezidenčního bydlení čtvrtletně zveřejnuje Hypotéční banka, a.s., která sleduje změny cen bytů, rodinných domů a pozemků prostřednictvím svého HB Indexu.

Trh nemovitostí

Zatímco růst cen nemovitostí nekončí, s dostupností extrémně levných peněz skrze hypotéky je to naopak. Současná úroková sazba kolem 4% p.a. kupující nepotěší. Nicméně tato sazba představuje normální úrověň, která byla v minulosti obvyklá.

Trh nemovitostí má velkou setrvačnost, proto si na jeho ochlazení budeme muset ještě chvíli počkat.

Nové limity ČNB

Od 1. dubna 2022 se budou měnit pravidla pro poskytovatele hypotečních úvěrů.

  • ČNB snižuje horní limit ukazatele LTV (poměr úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti) na 80% (90% pro žadatele mladší 36 let).
  • Limit ukazatele DTI (celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu) bude činit 8,5 (9,5 pro žadatele mladší 36 let).
  • Limit ukazatele DSTI (poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem) bude 45% (50% pro žadatele mladší 36 let).

Řešíte prodej nebo odhad nemovitosti? Zeptejte se na cokoli zde nebo zavolejte.

E: martin.pleskac@re-max.cz

T: 734 862 973

Váš realitní specialista Martin Pleskač, RE/MAX Alfa

Co o mých službách napsali klienti na Googlu

 

.

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.