Ceny nemovitostí k bydlení
ve 4. čtvrtletí roku 2021

Vývoj cen rezidenčních nemovitostí

Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostly ceny bytů o 5,0%. U rodinných domů byl zaznamenán růst o 4,6%.  Ceny pozemků stouply v průměru o 5,7%.

Pokud jde o meziroční změnu, byty zdražily v průměru o 18,8% a rodinné domy o 17,9%. Největší meziroční růst je vidět u pozemků, kde byla zaznamenána rekordní změna o 23,2%.

Uvedená data o vývoji cen rezidenčního bydlení čtvrtletně zveřejnuje Hypotéční banka, a.s., která sleduje změny cen bytů, rodinných domů a pozemků prostřednictvím svého HB Indexu.

Trh nemovitostí 

Nemovitosti v Česku zdražují hlavně kvůli přetrvávajícím investičním nákupům, očekávanému zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů a vysoké inflaci.

Hypoteční úvěry

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu 2022 hypoteční úvěry v celkovém objemu přes 32,6 mld. Kč. To představuje oproti prosinci 2021 více než čtvrtinový pokles.

Výhled

Pokles v objemu hypotečních úvěrů a zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů do určité míry ochladí zájem o koupi nemovitosti. Lze očekávat zmírnění čtvrtletních nárůstů cen. K zásadnímu obratu cen nemovitostí však v tuto chvíli není důvod.

 

Řešíte prodej nebo odhad nemovitosti? Zeptejte se na cokoli zde nebo zavolejte.

E: martin.pleskac@re-max.cz

T: 734 862 973

Váš realitní specialista Martin Pleskač, RE/MAX Alfa

Co o mých službách napsali klienti na Googlu

.

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.