Ceny nemovitostí k bydlení
v 2. čtvrtletí roku 2022

Vývoj cen rezidenčních nemovitostí

Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostly ceny bytů o 4,1%. U rodinných domů byl zaznamenán růst o 4,5%.  Ceny pozemků stouply v průměru o 5,7%.

Pokud jde o meziroční změnu, byty zdražily v průměru o 21% a rodinné domy o 19,9%. Největší meziroční růst je vidět u pozemků, kde byla zaznamenána rekordní změna o 23,9%.

Uvedená data o vývoji cen rezidenčního bydlení čtvrtletně zveřejnuje Hypotéční banka, a.s., která sleduje změny cen bytů, rodinných domů a pozemků prostřednictvím svého HB Indexu.

Trh nemovitostí ochlazuje

Každá statistika má určité zpoždění. Ve 2. čtvrtletí je ještě vykázán růst, ale současný trh nemovitostí ve skutečnosti ztrácí tempo. Projevuje se to zejména prodlužováním doby prodeje. V inzerci se hromadí nabídky se včerejšími cenami, které jsou příliš vysoké. U těchto nabídek neprobíhají prohlídky tak hladce, jako tomu bylo ještě nedávno. Aukce nemovitostí se pořádají minimálně. Nastává trh kupujících.

Hypoteční úvěry

Díky úrokovým sazbám mezi 6 a 7% ročně se oproti měsícům v polovině roku 2021 objem poskytnutých úvěrů snížil zhruba na polovinu. To představuje úbytek objemu úvěrů o 15-20 miliard Kč měsíčně. Prodávajícím těchto 15-20 miliard měsíčně nyní na trhu nemovitostí citelně chybí.

Potřeba kupovat a prodávat nemovitosti trvá

Nic se nezměnilo na tom, že přicházejí děti a odcházejí dříve narození. Lidé se budou stále brát a někdy i rozcházet. Rodinné události spouští potřebu kupovat a prodávat nemovitosti. Stále jsou zde investoři, kteří budou hledat příležitosti. Část kupujících po čase přistoupí na vyšší úrokové sazby a prodávající na nižší ceny. Trh si najde rovnováhu.

 

Váš realitní specialista Martin Pleskač, RE/MAX Alfa

Řešíte prodej nebo odhad nemovitosti? Zeptejte se na cokoli zde nebo zavolejte.

E: martin.pleskac@re-max.cz
T: 734 862 973

Co o mých službách klienti napsali na Googlu
Co o mých službách klienti napsali na Firmy.cz

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.