Ceny nemovitostí k bydlení
ve 3. čtvrtletí roku 2022

Vývoj cen rezidenčních nemovitostí

Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostly ceny bytů o 2,1%. U rodinných domů byl zaznamenán růst o 2,6%. Ceny pozemků stouply v průměru o 4,8%.

Pokud jde o meziroční změnu, byty ve 3. čtvrtletí zdražily v průměru o 17,6% a rodinné domy o 17,4%. Největší meziroční růst je vidět u pozemků, kde byla zaznamenána změna o 23,6%.

Uvedená data o vývoji cen rezidenčního bydlení čtvrtletně zveřejnuje Hypotéční banka, a.s., která sleduje změny cen bytů, rodinných domů a pozemků prostřednictvím svého HB Indexu.

 

Jak lze využít cenový index pro odhad ceny nemovitosti

Při odhadu ceny nemovitosti lze vyhledat obdobné nemovitosti, které byly prodány například za poslední 3 roky. Vyhledané ceny se vynásobí poměrem aktuálního indexu a indexu v době prodeje. Z přepočtených cen se stanoví průměr, který bude odhadem aktuální tržní ceny nemovitosti.

Proč HB Index za 3Q/2022 vykázal růst, když nyní ceny klesají

Od okamžiku, kdy se prodávající a kupující shodnou na ceně nemovitosti do chvíle úplného dokončení prodeje, uběhnou zhruba 3 měsíce. Uplyne ještě další 1,5 měsíce, než Hypoteční banka zpracuje data a zveřejní svoje zjištění. Cenový index tedy spíše vystihuje nedávnou minulost, než stav trhu ve chvíli zveřejnění indexu.

Co když potřebujeme nemovitost prodat a zajímá nás odhad ceny nemovitosti právě k dnešnímu dni

I v tomto případě je možné využít znalost cen dříve prodaných nemovitostí a znalost cenového indexu za předpokladu, že v poslední době nedošlo k výraznému růstu nebo propadu trhu. Pokud trh výrazně roste nebo klesá, je vhodné cenu zjištěnou pomocí indexu přiměřeně upravit, aby lépe odpovídala aktuální situaci.

Vždy je třeba se podívat, za jaké ceny se obdobné nemovitosti právě nabízí. To vypadá jako snadná úloha, ale snadné to je pouze na první pohled. Z aktuálně nabízených nemovitostí je nezbytné pečlivě vyloučit ty, které jsou v inzerci dlouho a nikdo je nechce. Tyto nemovitosti mají špatně nastavenou cenu a nemělo by žádný smysl takovou cenu kopírovat ve vlastním inzerátu.

 

Váš realitní specialista Martin Pleskač, RE/MAX Alfa

Řešíte prodej nebo odhad nemovitosti? Zeptejte se na cokoli zde nebo zavolejte.

E: martin.pleskac@re-max.cz
T: 734 862 973

Co o mých službách klienti napsali na Googlu
Co o mých službách klienti napsali na Firmy.cz

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.