Ceny nemovitostí k bydlení
v 1. čtvrtletí roku 2023

Vývoj cen rezidenčních nemovitostí

Oproti předchozímu čtvrtletí poklesly ceny bytů o 2,5%. U rodinných domů byl zaznamenán mírný pokles o 0,1%. Ceny pozemků naopak vzrostly v průměru o 3,8%.

Pokud jde o meziroční změnu, byty v 1. čtvrtletí roku 2023 zdražily v průměru o 2,9% a rodinné domy o 9,0%. Největší meziroční růst je vidět u pozemků, kde byla zaznamenána změna o 20,1%.

Uvedená data o vývoji cen rezidenčního bydlení čtvrtletně zveřejnuje Hypotéční banka, a.s., která sleduje změny cen bytů, rodinných domů a pozemků prostřednictvím svého HB Indexu.

Aktuální trendy na trhu nemovitostí

Ceny bytů klesají kvůli vysokým úrokovým sazbám, ale také kvůli přestřeleným cenám z minulých let. Na trhu přibývá nabídek rodinných domů před rekonstrukcí. Tyto domy těžko hledají kupce, protože nabyvatele čeká jak nákladný provoz, tak nákladné opravy. Zájem o kvalitní stavební pozemky však trvale převyšuje jejich nabídku. Ceny pozemků jsou odolné proti výkyvům trhu a současně představují vynikající ochranu proti inflaci. 

 

Váš realitní specialista Martin Pleskač, RE/MAX Alfa

Řešíte prodej nebo odhad nemovitosti? Zeptejte se na cokoli zde nebo zavolejte.

E: martin.pleskac@re-max.cz
T: 734 862 973

Co o mých službách klienti napsali na Googlu
Co o mých službách klienti napsali na Firmy.cz

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.