Ceny nemovitostí k bydlení
v 2. čtvrtletí roku 2023

Vývoj cen rezidenčních nemovitostí

Oproti předchozímu čtvrtletí poklesly ceny bytů o 2,1%. U rodinných domů byl zaznamenán mírný pokles o 0,6%. Ceny pozemků naopak vzrostly v průměru o 2,0%.

Pokud jde o meziroční změnu, ceny bytů se v 2. čtvrtletí roku 2023 snížily v průměru o 3,2%. Ceny rodinných domů za poslední rok vzrostly o 3,7%. Pozemky opět naplnily očekávání, když jejch ceny za rok vzrostly o 15,9%.

Uvedená data o vývoji cen rezidenčního bydlení čtvrtletně zveřejnuje Hypotéční banka, a.s., která sleduje změny cen bytů, rodinných domů a pozemků prostřednictvím svého HB Indexu.

Aktuální situace na trhu nemovitostí

Díky široké nabídce bytů a domů si prodávající ve většině případů musí na svého kupce počkat. Aukce nemovitostí, které byly běžné v roce 2021, již vymizely. Na druhou stranu, se objeví-li se nabídka nemovitosti v solidním stavu za cenu jen lehce nižší, než je vidět u zbytku trhu, zaručeně se ozve několik zájemců. Taková nemovitost má šanci na rychlý prodej. Prodá se bez jakékoli slevy a výjimkou není ani platba v hotovosti. To znamená, že na trhu je stále dost silných kupujících, kteří pečlivě porovnávají nabídky a ocení kvalitu.

Váš realitní specialista Martin Pleskač, RE/MAX Alfa

 

 

Řešíte prodej nemovitosti? Zeptejte se na cokoli zde nebo zavolejte.
Jak vypadá odborný odhad nemovitosti? Podívejte se na vzorový příklad odhadu.

E: martin.pleskac@re-max.cz
T: 734 862 973

Co o mých službách klienti napsali na Googlu
Co o mých službách klienti napsali na Firmy.cz

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.