Jak stanovit nabídkovou cenu nemovitosti

K nastavení nabídkové ceny prodávající zpravidla přistupují skrze vlastní prožitky:

– Stavěl jsem dům vlastníma rukama.

– Do úprav bytu jsem vložil 1 milion a práci.

– Prožil jsem zde dětství.

Prodávající očekává, že toto úsilí a prožitky zájemci o nemovitost náležitě ocení. Opak je pravdou. Zájemcům o koupi nemovitosti minulost prodávajících nic neříká. V dalších případech je prodávající ochoten nemovitost prodat, jen když ji někdo koupí za mnohem vyšší cenu, než je cena tržní. Důsledky těchto přístupů k prodeji vidíme v inzerci nemovitostí s nadsazenou cenou.

Opisování inzerce

Ani v případě, že prodávající hledá nějaké objektivní vodítko, není ještě vyhráno. Prodávající nalezne na internetu nejdražší podobnou nemovitost a opíše cenu. Prodávající v tomto případě pro nastavení ceny použil jiný přístup, do své ceny však zavlekl zmíněné důvody cenových přirážek.

Ceny sjednané v kupních smlouvách jsou často o 10%-15% nižší, než ceny nabídkové.

Riziko ztráty času

Podívejme se, co se stane, když prodávající stanoví cenu, která se významně liší od reálných kupních cen obdobných nemovitostí. Buď nemovitost nabídne příliš levně a okamžitě prodělá. Nebo nemovitost nabídne příliš draho. V druhém případě se ozvou jen nemovitostní turisté – tak se nazývají lidé, kteří se chodí jen dívat. Prodávající však hledá vážné zájemce. Pokud prodávající potřebuje včas vypořádat dluh, či včas zaplatit za jinou nemovitost, nestihne to. Prvním důsledkem příliš vysoké nabídkové ceny je spousta ztraceného času.

Riziko ztráty finanční

Když se začne nemovitost inzerovat, má kouzlo novosti. Zájemci mají zadáno automatické zasílání novinek. Je-li správně nastavená cena, všichni tito zájemci projeví zájem o prohlídku. To je pro prodávajícího vynikající příležitost vyvolat soutěž, která prodejní cenu ještě vylepší.

Když ale bude nemovitost viset na internetu dlouho, vznikne dojem, že s ní něco není v pořádku. V té době už je trpělivost prodávajícího se zbytečnými prohlídkami zcela vyčerpána. Zájemci využijí toho, že se inzeruje dlouho a budou chtít velkou slevu. Druhým důsledkem příliš vysoké nabídkové ceny je ztráta finanční.​

Cenové mapy

Zjistěte ceny, za které se prodaly obdobné nemovitosti v okolí té vaší.

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.