Úschova peněžních prostředků

Nezáleží, zda nemovitost kupujete nebo prodáváte, v průběhu transakce budete řešit otázku úschovy kupní ceny. Úschova by měla být pro vás cenově přijatelná, bezpečná a pružná.

Cena úschovy

Nejnákladnější je úschova notářská, protože notáři se řídí pevným notářským tarifem. Například od 1. ledna 2021 při úschově částky 1 mil. Kč zaplatíte notáři 5 600 Kč, při úschově částky 5 mil. Kč zaplatíte 13 600 Kč a při úschově částky 10 mil. Kč zaplatíte 23 600 Kč. Nejvyšší částka za úschovu u notáře činí 43 600 Kč.

Za bankovní úschovu zaplatíte minimálně 6 000 Kč. S výší uschované částky cena úschovy růst může i nemusí podle toho, kterou banku si vyberete.

Advokáti uplatňují smluvní ceny, které jsou díky rozvinuté konkurenci velice příznivé. V ceně kolem 5 000 Kč můžete dostat celý balíček služeb, který obsahuje nejen advokátní úschovu peněz, ale i úschovu listin a sepsání kupní smlouvy. Zdaleka nejlevnější je tedy je úschova advokátní.

Bezpečnost úschovy

Všechny zmíněné úschovy jsou nesrovnatelně bezpečnější, než peníze „z ruky kupujícího do ruky prodávajícího“ bez využití služeb nezávislého schovatele. Notář i advokát mají uzavřeno profesní pojištění, které chrání klienty pro případ neúmyslného pochybení schovatele. V případě notářské nebo advokátní úschovy může teoreticky dojít k selhání jednotlivce, který by nemusel zacházet se svěřenými prostředky v souladu se smlouvou. Tento jev se za desítky let v ČR vyskytl jen v mizivém počtu případů, avšak jeho důsledky byly pro klienta závažné.

Naproti tomu v případě bankovní úschovy jakákoli osobní chyba, či neetické jednání bankovního úředníka jsou kryty bankou, která disponuje dostatečným objemem peněz. Bankovní úschova je tedy nejbezpečnější.

Pružnost a přizpůsobení služeb schovatele

Jak notář, tak zejména advokát ochotně připustí úpravy smlouvy o úschově dle individuálních potřeb klientů. To vše v rámci výše uvedených cen. Naproti tomu banky používají své vzory smluv. Pokud budete chtít provést významnější změnu vzorového textu, počítejte nejméně s dvojnásobnými náklady na bankovní úschovu. V bance bude projednání změn i výplata prostředků z úschovy trvat minimálně o týden déle.

Pro úplnost dodejme, že podle zákona o realitním zprostředkování realitní zprostředkovatel v rámci zprostředkovávané záležitosti není oprávněn nabízet úschovu za účelem zajištění plnění z realitní smlouvy. Realitní zprostředkovatel však smí zprostředkovat poskytnutí úschovy bankou, notářem, advokátem nebo v souvislosti s exekučním, soudním nebo jiným řízením soudním exekutorem.

Z důvodů příznivé ceny a velké pružnosti služeb se drtivá většina úschov provádí u prověřeného advokáta. Probíhá-li realitní obchod přes realitní kancelář, náklady na advokátní úschovu zpravidla hradí kancelář.

Řešíte prodej nemovitosti? Potřebujete poradit?

Kontaktujte mě na 734 862 973, martin.pleskac@re-max.cz nebo mi zanechte vzkaz zde.

Další články

Jaká je daň z příjmu při prodeji nemovitosti? V jakých případech jste od daně osvobozeni? Kdy musíte osvobození hlásit na finanční úřad?

31. 1. 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává na zdaňovací období roku 2024, a to v případě nabytí nemovitosti během roku 2023.

Prodali jste v roce 2023 nemovitost? Nezapomeňte se nejpozději do 31. ledna odhlásit z daně z nemovitostí.